Yucatanhalvön

 

 

 

 

 

 

 

Mexico

I december 1999 gjorde vi en resa bland de gamla mayafolken på Yucatanhalvön i Mexico. Första veckan gjorde vi en rundtur som utgick från Cancun, fortsatte till Chetumal, Palenque, Campeche, Merida och åter till Cancun. Andra veckan ägnade vi åt sol och bad i Playa del Carmen, som ligger några mil söder om Cancun. Vi hann också med några utflykter under den veckan.

 

Första stoppet på rundturen var i utgrävningsområdet i Tulum, vackert beläget vid havet och med den gamla stadsmuren som skydd. Mayanamnet var Zama, vilket betyder gryning. Staden beboddes främst mellan 900 - 1200 e. Kr.. men var fortfarande bebodd när spanjorerna kom till Mexico i början av 1500-talet.

Bilden till höger visar utsikt över Karibiska havet från Tulum. Stranden har en underbar vit sand.

 

Vi forsatte söderut längs med den karibiska kusten och gjorde några stopp på vägen  för både bad och lunch. Dagens mål var staden Chetumal som ligger vid gränsen till Belize.

 

 

Nästa dagsetapp var nästan 50 mil i bussen, men vi gjorde talrika stopp, bl a i den lilla byn Nicolas Brava. Bilden visar byns modeaffär. Byggnaden var enkel, men skor och jeans av absolut sista snittet!

Resan gick till stora delar genom tät, tropisk regnskog. Vi besökte ett nytt utgrävningsområde, Xpujil. Mycket märkligt att se dessa fantastiska byggnadsverk helt insnärjda i regnskog.

 

För att nå dagsmålet Palenque fick vi passera delstatsgränsen mellan Tabasco och Chiapas. Det blev spännande för bussen stoppades och inspekterades visuellt av fullt beväpnad milis. Vid den här tiden var Chiapas ett synnerligen oroligt hörn av Mexico, men turistbussar brukade få passera utan problem. Av någon anledning ville dom emellertid titta närmare på oss, men allt var i sin ordning och vi kunde fortsätta utan problem.

 

Vi satt länge i gungstolarna på vår altan de två kvällarna vi bodde i Palenque och lyssnande på många främmande ljud. Det var cikador förstås, papegojor, black-birds, små, små duvor och andra. Det prasslade i buskagen och eldflugorna svärmade omkring oss. Våra bungalows låg mitt i den djungelliknande regnskogen, en härlig plats.

 

 

 

I Palenque besökte vi naturligtvis utgrävningsområdet som ligger högt uppe i Chiapas berg. Storhetstiden var mellan 615 och 683 e. Kr. under kung Pakals regeringstid. Här finns bl a Inskriptionernas tempel med Pakals gravkammare, Palatset med freskomålningar och Solens och Korsets tempel.

 

 

 

 

Vi besökte också Agua Azul, det blå vattenfallet, där vi   kunde äta lunch och också bada.

Vattenfallet är ganska högt, men delar sig i flera strömfåror och etapper. Vattnet skummade vitt, men var vackert turkos i de avslutande naturliga poolerna.

 

 

Vi fortsätter rundresan upp till Mexikanska Golfen och staden Campeche. Passar på att bada i golfen och leta snäckor. Inte helt lätt eftersom vattnet var helt brunt och ogenomskinligt. Vi letade snäckor med fötterna och hittade några jättevackra som fick följa med i resväskan hem!

 

 

Vi besökte Uxmal som ligger i Puucbergen. Här finns Trollkarlens pyramid. I Uxmal tillbads också Chaac, regnguden, eftersom det var sådan brist på vattenresurser.

 

 

 

 

 

Här ligger faktiskt vår lunch - nedgrävd kyckling! Den ligger under askan. Kolla kocken till vänster, han står beredd med spaden!

 

 

 

 

 

Formen med kycklingen grävdes fram, den låg i en häftig tomatsås med mycket vitlök, täckt med bananblad.

Jättegott!

 

 

En Tequila Sunrise satt bra som efterrätt!

 

 

 

 

Färden fortsatte mot staden Merida. Nu var det dags för shopping, både i affärer och på den lokala marknaden. Merida är en stor stad med närmare 1 miljon invånare, så utbudet var stort.

 

Sista dagen på vår rundresa gick till Chichen Itza som kanske är det mest kända utgrävningsområdet på Yucatanhalvön. Chichen Itza bjuder på två kulturer, Maya och Toltekisk. Här bodde ett civiliserat folk med barbariska inslag, avancerade matematiska beräkningar kombinerade med blodiga ritualer. Storhetstiden var ca 250 - 692 e. Kr.

 

 

 

Efter rundresan väntade hotel Porto Real i Playa del Carmen, en vecka med bad och utflykter till andra mål än utgrävningar!

 

 

Delfinshow i Naturparken Xcarget....

 

 

 

 

 

 

..... och båtuflykt till fågelön Contoy. Här är det faktiskt fåglar som tagit stranden i besittning, inte solbadande människor!

Fregattfåglar, pelikaner, hägrar, flamingon och många fler arter som vi inte visste namnen på.

 

 

Lite snorkling hanns också med innan vi ganska sent på dagen åkte tillbaka till hotellet och fick se en fantastisk solnedgång.

 

 

 

 

 

 

Hotellet hade en fantstisk julgran i foajén. Vi tog adjö av den och av Mexico för åka tillbaka till Sverige. Vi landade på Arlanda den 21 december och fick ta itu med våra egna julbestyr.

 

 

 

 

 

 

Tillbaka